Het einde van 2023 is in zicht dus hebben ook wij onze voornemens gemaakt voor 2024: transparanter zijn in de wijzigingen op de website (via de blog) en privacyvriendelijker zijn tegenover onze gebruikers. Hoe we dat allemaal precies gaan aanpakken proberen we in deze post uit te leggen:

Onze Blog zal vanaf nu worden gebruikt voor technische updates en om bij te houden welke wijzigingen we aan de website hebben doorgevoerd. Zo zullen jullie snel kunnen zien welke tutjesboom er is bijgekomen, waar we nieuwe foto’s hebben geplaatst en welke tuttenboomdag er nieuw is toegevoegd. Dat alles is echter voor later, nu gaat het om enkele aanpassingen die voornamelijk op de achtergrond plaats (zullen) vinden maar toch ook onrechtstreeks een invloed zullen hebben op hoe jullie de website ervaren.

Langs de technische kant zijn we enkele maanden geleden begonnen met onze emailadressen onder te brengen bij ProtonMail. ProtonMail is een versleutelde e-maildienst en is gevestigd in Zwitserland. Het is algemeen bekend dat Microsoft (Outlook/Hotmail) en Google (Gmail) elke inkomende en uitgaande mail scannen en die informatie gebruiken om een profiel op te bouwen van hun gebruikers om gerichte advertenties te kunnen tonen. Er wordt ook wel eens gezegd dat Google ons beter kent dan dat we onszelf kennen. Zij weten bv. welke producten je besteld hebt en bij welke winkel, wanneer dat pakje geleverd gaat worden, naar welke school de kinderen gaan, welke interesses en hobby’s jullie (en zij) hebben, enz. Dat is ook de reden dat deze e-maildiensten gratis worden aangeboden. De gebruikers betalen door in te leveren op hun privacy. Hoewel wij geen privacygevoelige data verwerken staan we wel achter het idee van ProtonMail en was de keuze snel gemaakt om onze mail via hen te laten lopen. ProtonMail gebruikt sterke end-to-end versleuteling waardoor enkel de gebruiker toegang heeft tot zijn/haar mailbox en Proton de inhoud van de mails niet kan lezen. Proton biedt een gratis variant aan met beperkte (1GB) opslagruimte en betalende pakketten met meer opslag. Voor meer informatie over Proton: https://proton.me/nl

De afgelopen dagen hebben we voornamelijk aan de website gewerkt door aan te passen hoe Google Fonts worden ingeladen en het verwijderen van reCaptcha. Onze website maakt gebruik van Google Fonts. Elke bezoeker die onze site bezoekt moet daardoor (op de achtergrond) even verbinding maken met Google om de lettertypes te downloaden om de website correct weer te geven. Google houdt van deze aanvragen telkens het IP-adres (uniek adres van uw internetverbinding) bij en kan dit, aangevuld met andere websites die u vanaf datzelfde adres bezoekt, opnieuw gebruiken om het advertentieprofiel van deze bezoekers verder op te bouwen. Vanaf heden worden de Google Fonts ingeladen vanaf onze eigen website en moet er geen verzoek meer gestuurd worden naar Google. Google krijgt hierdoor dus minder informatie over onze bezoekers en de website laadt nu (iets) sneller. Win-win dus.

reCaptcha is eveneens een Google product en is bedoeld om spam tegen te gaan op onze contactformulieren. Om een inschatting te kunnen maken of een bezoeker een automatisch systeem is bedoeld om spam te versturen of een echte mens maakt men gebruik van algoritmes die op de servers van Google draaien. Elke bezoeker maakt dus, ongeacht of je het contactformulier invult of niet, opnieuw een connectie met Google. We hebben daarom reCaptcha vervangen door een andere anti-spam oplossing die volledig lokaal werkt.

We werken momenteel nog aan de laatste Google implementatie van onze website: de kaarten. Voor 01/01/2024 zullen alle kaarten op de website vervangen worden door kaarten van OpenStreetMaps. OpenStreetMaps kan je vergelijken met de Wikipedia van de kaarten. Alle informatie is gratis en ‘open’, je mag met de kaarten doen wat je zelf wil. Zij verzamelen wel beperkte data bij het gebruik van hun kaarten maar zonder deze te linken aan gebruikersprofielen. Ook hier gaan we dus voor een privacyvriendelijker alternatief.

Tenslotte hopen we dat we volgend jaar de 100ste tutjesboom mogen toevoegen op onze website. De teller staat momenteel op 85. Deze mijlpaal kunnen we enkel halen met hulp van jullie. Indien er in jullie gemeente nog geen tutjesboom is kunnen jullie het project misschien proberen aan te kaarten bij het lokale Huis van het Kind of bij het gemeentebestuur. Wij duimen alvast dat er nog vele tutjesbomen bijkomen in 2024.

Alvast een prettig nieuwjaar!