Waarom een tutjesboom?

Kindjes kunnen erg gehecht zijn aan hun tut. In hun jonge jaren kan de tut de ontwikkeling van de mond- en kaakspieren stimuleren. De tut zorgt ook voor troost en biedt een rustgevend en stress-verlagend effect. Bovendien vermindert het de kans op wiegendood.

Ooit komt het moment dat je kindje klaar is om zijn/haar tutje af te geven. Bij sommige kindjes is dat al vanaf 2 jaar terwijl anderen op hun 4 jaar nog steeds niet zonder kunnen. Het belangrijkste is dat hij/zij er zelf klaar voor is. Er staat namelijk geen leeftijd op het afgeven van de tut. Wanneer je (te vroeg) probeert om het tutje te verbannen zou het namelijk kunnen dat je kindje gaat beginnen duimzuigen en een duim is moeilijker af te leren dan een tut.

Over de allereerste tutjesboom bestaat wat onduidelijkheid. Volgens sommigen staat de oudste bekende tutjesboom al sinds de jaren 1920 op het Deense eiland Thurø. Volgens anderen is de traditie “slechts” 30 jaar geleden gestart door de Zweedse kleuterleidster Ulla Hjerling.

Hoe dan ook is de traditie in Denemarken, Zweden en Noorwegen al jaar en dag ingeburgerd. Bij hen is het de traditie dat de kleuter op of rond zijn/haar 3de verjaardag afscheid neemt van de tut of fopspeen. Ze maken er een groots feest van en gaan vaak met de hele familie naar de tuttenboom om het afscheid mee te maken en uiteraard krijgt het kindje hiervoor ook nog een (klein) cadeautje.

De bekendste tutjesboom van Denemarken is die van Frederiksberg Have (de foto hiernaast) waar honderden tutjes met briefjes en/of tekeningen het hele jaar door de boom versieren.

Dankzij de tutjesboom zien de kleuters dat zij deze periode niet alleen moeten doorstaan. Ze kunnen aan de boom zien dat er al vele andere kindjes hen zijn voorgegaan, wat de verwerking voor het kindje makkelijker maakt. Doordat de bomen in Denemarken in bijna elk park te vinden komen de kinderen er al vroeg mee in aanraking en kennen ze het concept. Dit maakt het voor hen makkelijker om de stap te zetten wanneer het zo ver is.

Soms worden de tutjes meegegeven met de Sint of de paashaas. Dit kan slechts op enkele vaste momenten tijdens het jaar. Een tutjesboom is echter het hele jaar lang beschikbaar!

Neem jullie tijd om het afscheid voor te bereiden d.m.v. het gratis verhaaltje van ‘Fenne en de Tuttenboom’ en het Tuttenboomlied. Beide zijn ter beschikking gesteld door JCI (Junior Chamber International) Aalst bij de oprichting van de allereerste Belgische tutjesboom in Aalst in 2012.

U kan het lied en het boekje terugvinden op de website van de Tuttenboom.